Teatar u pjatu, Grbić, DraganID EK000320761

Teatar u pjatu, Grbić, DraganID: EK000320761
Iskoristi mogućnost plaćanja do 24 rate!
- Cijena
- 18,58 €
Kuharica Teatar u pjatu prva je knjiga mladog i ambicioznog chefa Dragana Grbića . Ilustrirana je autorovim živopisnim fotografijama koje prate više od stotinu maštovitih recepata tradicionalne, kl...
Saznaj više
Na ovaj artikl vrijedi besplatna dostava na BOX NOW paketomate do 30.4.2025.
Dostavljamo već od 12.03.2025
Platite gotovinom pri preuzimanju, Internet bankarstvom, karticama jednokratno i na rate
Povrat robe moguć unutar 14 dana
Vaš proizvod je dodan u košaricu
Pregled narudžbe
Kuharica Teatar u pjatu prva je knjiga mladog i ambicioznog chefa Dragana Grbića . Ilustrirana je autorovim živopisnim fotografijama koje prate više od stotinu maštovitih recepata tradicionalne, klasične dalmatinske kuhinje – ali sa suvremenom notom. Za svoja jela Dragan crpi nadahnuće iz obilja namirnica kojima je okružen cijeli život, a zahvaljujući toj činjenici njegov osebujni kulinarski stil počiva upravo na autohtonim namirnicama iz biljnog i životinjskog svijeta koje se mogu ubrati i uzgojiti na našim otocima i u priobalju, uloviti u moru ili nabaviti na mjesnim tržnicama. Recepte prate zabavne povijesne crtice o hrani, a neka jela autor je nazvao po važnim osobama koje su obilježile povijest Dalmacije.
… U svojoj knjizi ‘Teatar u pjatu’, Dragan Grbić slijedi osobni poriv ali i opću želju za otkrićima. U ovoj njegovoj intimnoj kulinarskoj ispovijedi te se odrednice prepliću s autorovim životom, koji se usporedno s pričom o namirnicama, hrani te konačno o njezinoj pripremi, ne odvaja od autorovog unutarnjeg i vanjskog životopisa, od njegovog djetinjstva, zavirivanja u teće svojih baka i majke, branja divljeg bilja kojemu se danas gotovo zameo svaki trag ili namirnica kojima prijeti gastronomski zaborav – od orza, bljušta i medinih šparoga, koje proviruju iz drača zajedno s običnim divljim šparogama, morskih ježinaca i lupara, do na starinski obrađenog mesa i ribe ili tajanstvenog antičkog lasera, bez kojeg je, uz podjednako misteriozni garum, nemoguće zamisliti antičku, posebno rimsku kuhinju, a kojem gastrobotaničari sve do danas nisu pronašli vjerodostojan trag.
Slijedeći te žive putokaze, Dragan Grbić uspostavlja u drugom sloju svoga teatarsko-gastronomskoga niza žive veze s nasljeđem u kojem gastronomija igra još nedovoljno priznatu, ali baštinski nezaobilaznu ulogu. Stoga u Teatru u pjatu zajedno s namirnicama progovaraju Teofrast, Katon, Apicije, Petronije, Bartolomeo Platina, naši bardi Petar Kanavelić i Marin Držić, Sjever i Jug naše, sredozemne i europske gastronomske pozornice, svi orkestrirani u cjelinu kuhinjskog teatra samo na prvi pogled strogo propisanih pravila, ali istinske slobode u kreativnom izražavanju…
IZ PREDGOVORA VELJKA BARBIERIJA
Godina izdanja | 2010 god. |
Broj stranica | 231 |
Nakladnik | VBZ d.o.o. |